Becoming Domain Expert
לכבוש תחום חדש בביטחון – המדריך למנהלת מוצר מנצחת
להפוך למומחית בתחום שלך וליצור השפעה משמעותית כמנהלת מוצר הוא אתגר לא פשוט, אבל ללא ספק אתגר משתלם ומשמעותי. במהלך הקריירה שלי, התמודדתי עם כניסה לדומיינים חדשים שוב ושוב, ובכל פעם למדתי איך לצלוח את התהליך בצורה טובה יותר. בפוסט הזה, אני משתפת תובנות וכלים שיעזרו לך להפוך ל-Domain Expert (או בעברית, "מומחית בתחום")
מה בעצם המשמעות של להיות 'מומחית בתחום'? בואו נפרק את זה לרגע –
כשמדברים על Domain Expert, מתכוונים למישהי שיש לה הבנה עמוקה ורחבה בנושא מסוים, עד כדי כך שהיא הופכת למקור ידע בצוות שלה, ולפעמים גם בארגון כולו. זה לא אומר שאת צריכה להיות מדענית או מהנדסת בתחום, אבל זה כן מדובר ברמה של הבנה שמאפשרת לך להסביר בבהירות לא רק מה קורה, אלא גם למה, ולהוביל מתוך היכרות עם הפרטים הקטנים והגדולים כאחד.
בתור מנהלת מוצר מנוסה, אני יכולה להעיד שמומחיות כזו יכולה לעשות את ההבדל בין מנהלת מוצר שמבצעת הוראות לבין מנהלת שמובילה חזון.
להיות או לא להיות: האם באמת צריך להתמחות בדומיין?
התשובה הקצרה היא: כן.
התשובה הארוכה: מהניסיון שלי כדי להזיז את המחט, לקדם מטריקות עסקיות, ולקדם ויז'ן, מומחיות בתחום היא כמעט תנאי להצלחה.
הנה שלושה היבטים שבהם מומחיות כזו יכולה לשנות את התמונה:
1.כחלק מהאחריות שלך כמנהלת מוצר:
כדי לייצר פתרונות שמביאים ערך אמיתי ללקוחות ולארגון, עלייך להבין לעומק את הדינמיקה של התחום שבו את פועלת.
2.יחסי העבודה שלך עם צוות הפיתוח:
כאשר את מבינה את הדומיין, את לא רק מתווכת בין דרישות עסקיות לטכניות – את יוצרת אמון. במיוחד בעבודה עם צוותי פיתוח חזקים, הידע שלך בתחום יכול להפוך אותך לשותפה אמיתית ולהעצים את שיתוף הפעולה. (בפוסט נפרד ארחיב על חשיבות יחסי פרודקט-פיתוח).
3.בקריירה שלך:
מיקוד לאורך זמן בדומיין מסוים יכול למצב אותך כמומחית לא רק בארגון הנוכחי אלא גם בתעשייה כולה. זה לא רק מביא לך הכרה מקצועית, אלא גם פותח דלתות להזדמנויות קריירה חדשות – בין אם זה בהובלת צוותים גדולים יותר, העברת הרצאות בכנסים, או אפילו הזדמנויות ייעוץ.
איך תדעי שאת בדרך הנכונה?
להפוך למומחית בתחום זה מסע, ולא תמיד פשוט לדעת אם את בכיוון הנכון. הנה כמה אינדיקציות שמראות שאת מתקדמת:
- יכולת להסביר רעיונות מורכבים בפשטות:
אם את מצליחה לקחת נושא מורכב ולפשט אותו כך שגם מי שאינו מומחה יוכל להבין, את כנראה בדרך להפוך למקור ידע משמעותי בצוות שלך. - שאלות ופניות בתור מקור ידע:
האם צוותים אחרים מתחילים לפנות אלייך בשאלות? אם התיעודים או המסמכים שיצרת משמשים אחרים ללמידה, זו עדות ברורה שאת נחשבת כמומחית בדומיין. - היכרות עמוקה עם השפה המקצועית:
את יודעת שאת מתקדמת כשמונחים וקיצורים שבעבר נראו זרים הופכים להיות חלק טבעי מהשיח היומיומי שלך. - שליטה בפרטים שמאפשרת בדיקות איכות:
כשאת מכירה את ה-happy path ואת כל ה-edge cases לפרטי פרטים, עד כדי כך שאת יכולה להצביע על כשלים בבדיקות איכות או להוביל פתרונות טכניים – זו אינדיקציה משמעותית. - מקום בשולחן הדיונים:
האם הקול שלך נשמע ונחשב בשיחות מקצועיות ואסטרטגיות? אם מזמינים אותך לפגישות כדי לשמוע את דעתך, ואם את תורמת ערך בדיונים הללו, את בהחלט בכיוון הנכון.
מומחיות לא נבנית ביום אחד, אבל כשאת שמה לב לסימנים האלה, את יכולה לדעת שאת מתקדמת לעבר היעד של להיות דומיין אקספרט מובילה.
מתחילות נכון: כך תנצלי את תהליך הכניסה לתפקיד כדי להפוך למומחית
בעיניי, Product Discovery הוא הרבה יותר ממתודה – זו הדרך שלי לצלול לעומק הדומיין שבו אני פועלת. כמנהלת מוצר, אני מתייחסת לדומיין עצמו כאילו הוא המוצר שלי, והמטרה היא לבצע עליו דיסקברי מדויק ומעמיק, שיהפוך למפתח להצלחה בתפקיד.
הנה כמה עקרונות שמנחים אותי בתחילת הדרך:
1. שיחות עם מומחים בתחום:
אל תהססי לפנות לאנשים שמכירים את התחום מבפנים. שאלי שאלות, בקשי פרספקטיבה, ולמדי מתוך הניסיון שלהם. שיחות כאלו הן דרך מצוינת לזהות הזדמנויות, אתגרים, ודינמיקות מרכזיות.
בנוסף, במהלך שיחות ראשונות כחלק מתהליך ה-onboarding, שמתי לב שאנשים נוטים לשתף באופן פתוח יותר על מה שלדעתם לא עובד. זו הזדמנות פז לזהות בעיות שורש, להבין את הפרטים הקטנים שמשפיעים על התמונה הגדולה, ולגבש הבנה עמוקה יותר של התחום. השקעה בהקשבה ובשאלות הנכונות יכולה להניב תובנות יקרות ערך.
2. קריאה והעמקה בחומרים מקצועיים:
ספרים, בלוגים, מחקרים ומדריכים. כל מקור מידע הוא אבן דרך בבניית הידע שלך. ככל שתעמיקי יותר, כך תהיי מסוגלת לחבר בין רעיונות ולפתח תובנות חדשות.
3. עבודה מעשית:
אין תחליף לעשייה בפועל. נצלי הזדמנויות להשתלב במשימות שמצריכות הבנה מעמיקה – שם תגלי איך תאוריות הופכות למציאות.
4. אימוץ גישת Just Google It (או כמו שנהוג היום Just GPT It):
אל תזלזלי בכוח של חיפוש פשוט בגוגל או בשיחה קצרה עם הצ'אט אפילו לעיתים קרובות, זו הדרך המהירה ביותר להכיר מושגים, להבין נושאים מורכבים וליצור בסיס ידע ראשוני שממנו ניתן לצלול עמוק יותר.
5. פוקוס לפני הכול:
בעת כניסה לדומיין חדש, קל ללכת לאיבוד בין שלל המידע והכיוונים האפשריים. במקום להתפזר, התמקדי בהתחלה בנושאים הקריטיים ביותר לעבודה שלך. לאחר מכן, תוכלי להרחיב בהדרגה את ההבנה לרוחב ולעומק.
6. השאירי את הרצון לשנות בצד – בינתיים:
לכולנו יש דחף לשפר ולייעל מיד, אבל כדי לשנות באמת, עלייך להבין קודם את הבעיות. הקדישי זמן ללמוד את ה"למה" לפני שתציעי את ה"איך".
7. ללמוד מטעויות:
אחת הדרכים החשובות להבין לעומק דומיין חדש היא ללמוד מהעבר – לבחון ולהכיר החלטות היסטוריות שלא צלחו ולהבין מדוע. תיעוד Use Cases או תהליכים שלא עבדו יכול לספק תובנות קריטיות להמשך הדרך.
8.Five whys:
התייחסו לעובדות ולנתונים באותה סקרנות שבה הייתן חוקרות בעיות עם משתמשים, לקוחות, או בעלי עניין. השיטה פשוטה אך עוצמתית: בכל פעם שאתן נתקלות בעובדה או בתובנה על התחום, שאלו 'למה?' מספר פעמים. זה יאפשר לכן לחשוף שוב את שורשי הבעיות והפתרונות הקיימים. בכניסה לתחום חדש, לעיתים רואים דברים אחרת – נצלו את היתרון הזה!
מומחיות בתחום מאפשרת לך לייצר פתרונות טובים יותר, לשאול את השאלות הנכונות ולהוביל את הצוות שלך בביטחון.