ניהול מוצר – הדרך הקלה להייטק. האמנם?

בתקופה האחרונה הרשת מוצפת כתבות המסבירות "זו הדרך הכי קצרה לתוך ההייטק- ניהול מוצר"
בפוסט זה נדון בקצרה בתפקיד מנהלת מוצר, ולמה בעיניי ניהול מוצר זו לא הדרך הקצרה ואפילו נחשבת הארוכה יותר לתוך הייטק?
ניהול מוצר נחשב הדרך הקצרה והקלה בעיקר מהסיבה שזו לא תפקיד "טכנולוגי" טהור שמוכר לנו (סייבר,מפתחים וכו..) ניהול מוצר לא דורש ממך לדעת כתיבת קוד ולסיים תואר במדעי המחשב. התפקיד גם לא דורש ממך להיות בוגר יחידה טכנולוגית ולא נדרש ממך שנות ניסיון רבות. ועל פניו נראה שכל מה שצריך זה קצת מוטיבציה והנה תמצא את עצמך בעולם ההייטק.

בואו נבין למה זה לא בדיוק המצב ומה האתגרים שמסתתרים במשרה הזו
קצת היסטוריה, ניהול מוצר זה התפקיד הכי חדש בהייטק ולפני עשרים שנה בכלל לא הייתה קיימת משרה כזו.
בזמנו, כל אחד מהתפקידנים בחברה מילא אחר מרכיב אחד של ניהול מוצר ללא ידיעתו, עד שנפל האסימון והבינו שחסר מישהי שתחזיק את כל החלקים ביחד. והנה נולדה משרה חדשה באופן רשמי- מנהלת מוצר.
בעצם עד היום, רוב מנהלי המוצר יגיעו מתפקידי פיתוח או בדיקות או כאלה שמגיעים מעיצוב מוצר או ניהול פרוייקטים. חשוב לדעת שניהול מוצר הוא תפקיד מרכזי אך כיום אין מסלול מסורתי (כמו תואר) שמכשיר אליו.

מה בפועל עושה מנהלת מוצר ביום יום?


ניקח לדוגמא שני מוצרים שכולן מכירות- אפליקציית פייסבוק ואינסטגרם
1. מנהלת מוצר מרכזת את כל הדרישות עבור מוצר מסוים! והופכת אותם לפרקטיקה, או בשפה המקצועית ל-"פיצ'רים" (feature). למשל באינסטגרם, מנהלת מוצר בשלב זה תאסוף דרישות מהשתמשים, מהעסקים שמשלמים כסף וכו'". הדרישות יכולות להיות מגוונות כגון: שיפור פונקציית "סטורי",הוספת אלבום תמונות ולא רק תמונה אחת, הגדלת כמות הפילטרים שיש בסטורי ועוד..

2. מנהלת מוצר אחראית לזהות את הבעיות שחוזרות על עצמן, לאפיין את הפתרון בהתאם למשאבים ולמגבלות ולתעדף בין הפתרונות השונים. למשל, בימים בהם כפתור "לייק" היה הסוג היחיד ולא היה אפשר להביע רגש אחר. אז מה בעצם הפער כאן? מה הבעיה? ראיתן פוסט עצוב על בחורה שהכלב שלה נאבד, מרגיש לכן בנוח לסמן לייק? מה פעולת ה"לייק" מביעה? אמפתיה? הזדהות? או שאולי היא בכלל פוגעת ועושה נזק? אולי היא מתפרשת כך "קחי עוד לייק על זה שהכלב שלך אבד". כאן נכנסים מנהלי המוצר לתמונה, מנהלי המוצר מזהים בעיות כאלה ומאפיינים בעזרת מגוון כלים את הפתרון הנכון. והנה אפשר לבחור היום שבעה רגשות שונים (כעס, בכי, צחוק…)

3. מנהלת מוצר אחראית על בניית אסטרטגיה וליווי צוות: העיצוב והפיתוח עד שחרור הפיצ'ר. למשל, בתחילת דרכה של אינסטגרם, היא הייתה אפקלציית תמונות בלבד (אפילו ללא סרטונים) ואיפה היא היום? אפשר לרכוש דרכה מוצרים, לפרסם עסקים, לבצע "ריילס" (מתחרה של טיקטוק) בכל שנה נקבעת אסטרטגיית גדילה,כל רבעון בשנה מכיל את הפרויקטים שיעבדו עליהם. הובלת בניית האסטרטגיה וכל הנגזרות נמצא באחריות מנהלת מוצר (וכמובן בשיתוף חברי הצוות,מנהלים,בעלי עניין ועוד)

4. לאחר כל זאת, מנהלת המוצר נדרשת לאסוף פידבקים,אם נפתרה הבעיה? האם הפתרון ענה על הצורך? איך להשתפר בגרסאות הבאות? יש היום מגוון כלים לאסוף פידבקים באופן ישיר או עקיף. לדוגמא, לבצע סקר של שביעות רצון, לעקוב אחר כמות השימוש בפיצ'ר מסויים למשל "כמה אנשים העלו סטורי ביממה האחרונה?" "כמה אנשים בחרו בלייק מסוג "כעס" בשבוע האחרון" יש אין ספור דברים שנוכל למדוד, לעקוב ולחקור את ההשפעה ומשם להסיק מסקנות ולהתקדם.

5.שורה תחתונה, למנהלת מוצר יש הרבה אחריות על מגון אספקטים במוצר ונדרש ממך להיות הכי מקצועית בכל אחד מהם גם אם הגעת לתפקיד ללא רקע "טכנולוגי".

הסתקרנת? מוזמנת לקרוא עוד בפוסטים הבאים