בין פחד לאומץ:
התובנות שלי מהספר "סיפור יזמות אמיתי" מאת איריס שור
אני מתרגשת לשתף פוסט חדש ומעמיק, שנולד מתוך התובנות שלי אחרי קריאה מחודשת של הספר 'סיפור יזמות אמיתי' מאת איריס שור. ספרה שמתאר את מסעה האישי, הצליח לגעת בי מאוד ולחבר אותי לרגעים הקשוחים וגם המרגשים בעולם היזמות.
הפוסט הזה בנוי קצת אחרת מהפוסטים הקודמים שלי, כאן אני הולכת לשתף ציטוטים נבחרים מהספר יחד עם התובנות האישיות שלי.
בואו נתחיל!
עמוד 55 – חגורה חומה בג’ודו
לא הדרגה הגבוה ביותר אבל אחת מתחתיה. מנכ"ל צריך ציון 8 מתוך 10 בכל התחומים השונים בסטארט-אפ.. השקעתי מאוד ואלפי שעות לימוד לאורך השנים בכל התחומים השונים בסטארט-אפ.. מעולם לא כתבתי קוד אבל תמיד הבנתי מה קורה בפיתוח באיזה טכנולוגיות משתמשים ובעיקר מה הבעיות הטכנולוגיות בכל שלב.
ניהול סטארט-אפ מצריך הבנה רחבה של כל התחומים המעורבים, גם אם אין הכוונה להיות המומחה בכל אחד מהם. זהו מסע מתמשך של למידה והתפתחות, שבו חשוב להשקיע זמן כדי להיות מעודכן בטכנולוגיות ובאתגרים השונים. להיות מנכ"ל זה לא רק להיות חזק בתחום אחד, אלא להיות מסוגל לנווט בין תחומים שונים ולהבין את הדינמיקה שלהם.
עמוד 57 –Spray and Pray
כאשר אין קצה חוט, יש אסטרטגיה שאני מאמינה בה "Spray and Pray" כלומר רסס לכל עבר והתפלל שמשהו יפגע. או במילים אחרות עבודה לא מתוחכמת אבל במספרים גדולים תביא בסוף להצלחה. זו לא אסטרטגיה לבעלי לב חלש. פניה לאנשים זרים יצר אצלי המון בושה אני בעצמי לא האמנתי במיזם הזה בשלב הזה והתייבשתי לבקש מאחרים שיאמינו במיזם הזה או בעצם שיאמינו בי..
איריס מצליחה לתאר בצורה מדויקת כיצד נראה תהליך אמיתי של יציאה מאזור הנוחות, בשילוב עם מאבק עיקש של "לעשות הכל, לא משנה מה יידרש".
היא מתארת כאן הוצאה לפועל של אסטרטגית "ירייה לכל הכיוונים" לצד התמודדות עם תחושות קשות. נדרשת מנטליות חזקה שמאפשרת לך לקבל גם רגעים של בושה ב"פרהסיה".
עמוד 58 – צמתים בלי שלטים
אני לגמרי יכולה לראות איך בלי כמה צירופי מקרים מסוימים ובלי כמה בחירות נכונות הסטרטאפ הראשון שלי היה נסגר.. בניגוד להרבה תחומים אחרים בחיים, בסטארט-אפ לוקח זמן עד שמגיעים לאבן דרך הראשונה ולאישור שאנחנו לא משוגעים..
מיד עולה לי לראש המוטו המוכר "הצלחה היא כשמזל ומוכנות נפגשים". התמדה, כישורים, והיכולת לזהות הזדמנויות הם מה שיקדמו אותך הלאה.
עמוד 65 ו64
כישלון הוא חלק מהדרך
אחד המשפטים ששמעתי המון לאורך הקריירה שלי, בניסיון לעזור לי להתמודד עם הכישלונות. "הסטארט-אפ הוא לא את". אבל הכישלונות הם שלי. אפשר להסתכל עליהם כחלק מהדרך וכשיעורים אבל אי אפשר להסתכל עליהם כמשהו לא אישי. בסטארט-אפ בצמיחה כל כך מואצת הכישלונות והצלחות מגיעים בכמות נכבדת על בסיס יומי..
התכונה הכי מבוקשת שאני רואה ביזמים מצליחים היא היכולת ליפול ולקום עשרות ומאות פעמים ברצף. מה שמייחד את כולם הוא אופי ייחודי שמאפשר להם להיתקל בבעיות ובאתגרים קשים ולעמוד חזרה על הרגליים ולהמשיך הלאה
איריס שור הצליחה להבהיר לי עד כמה הכרחי לשמור על מנטליות חזקה ולהיות מודעת באופן מלא לרגשות ולהתמודדות האוטומטית שלנו במצבים מורכבים.
להיות יזמת זה הרבה יותר מלהגשים חלום או לרדוף אחרי חזון- זה ביזנס לכל דבר. חשוב לשמור על מודעות גבוהה ולהתנתק מהרומנטיזציה סביב היזמות.
נכון, זה שאפתני וזה ממלא, אבל ברגע שמבינים שזה לא אישי, ושאת תמיד עושה את המיטב, קל יותר לסלוח לעצמך על כישלונות, ללמוד מהם ולעבור הלאה. החוסן הנפשי שנדרש כאן הוא כלי עבודה קריטי, ואני ממליצה בחום לקרוא ספרים כמו "ארבעת המוסכמות" או "כוחו של הרגע הזה", שעוזרים לי לבנות את הכוח המנטלי שילווה אותי במסע הזה.
עמוד 67 – אין רעיון מושלם
לאורך השנים יצא לי להיפגש עם הרבה יזמים ויזמות ואחת השאלות שחוזרות הכי הרבה פעמים "נראה לך שזה רעיון טוב?" אם היו שואלים אותי אם זה רעיון טוב להקים רשת חברתית של ציוצים שאורכן עד 140 תווים, הייתי כנראה עונה שזה מטופש וחסר סיכוי..
ההצלחה היזמית לא מתבססת על רעיון מושלם, אלא על היכולת ליישם אותו בפועל. הרעיון הוא רק נקודת הפתיחה, והאתגר האמיתי הוא להתאים את עצמך לשינויים ולמציאות המתפתחת. ההצלחה נמדדת ביכולת להתמודד עם האתגרים, לדייק ולשפר את הביצוע תוך כדי תנועה.
עמוד 110 ו112
האומנם? להטיל ספק ולאתגר את המוסכמות
הכניסה לשיווק הייתה דרמטית עבורי. זו הייתה הפעם הראשונה בחיי הבוגרים שהתחלתי לעשות דברים בדרך שלי… הבנתי לראשונה שאנחנו לא המרכז. המרכז הוא הקוראים של האתרים. המטרה היא לתת לכתבים סיפור טוב עבור הקוראים שלהם. האפליקציות שקיבלו הכי הרבה פרסום באתרים השונים היו אלה שהכי כיף לקרוא עליהן – משחקים, עיבוד תמונה, כלים לפרודוקטיביות. לא כלים למהנדסים.
הייתי עסוקה כל הזמן בניסיונות להגיע לאתרים ולבלוגים הכי נחשבים. עשיתי את זה על אוטומט.. פתאום הפסקתי לקחת את זה כמובן מאליו והתחלתי לשאול את עצמי למה החלטתי שהם המקורות הכי איכותיים ללקוחות חדשים?
חלק מרכזי בהצלחה הוא להטיל ספק ולהעמיד למבחן כל הנחה, אפילו אם היא נראית ברורה מאליה. היכולת להטיל ספק ולא ללכת אחרי העדר היא מה שמייחד יזמים מצליחים. בעמוד 110 איריס שור מדברת על החשיבות של חשיבה ביקורתית ומקורית – לא להסתמך על רעיונות של אחרים, אלא לחקור, לשאול שאלות ולהיות יצירתיים בפתרונות. זה מתחבר לעמוד 112 – להיות אמיצים מספיק לשחות נגד הזרם כשצריך, כי לעיתים הדרך הפחות נוחה היא זו שמביאה לפריצות דרך אמיתיות.
עמוד 124 – לדעת מי את.
קל לחשוב על הסיטואציה המורכבת של אישה יחידה בחדר מלא גברים. קל להסתכל על הגברים כמקשה אחת. זה לא המצב..
אחד מרגיש שהוא היחיד שלא הגיע מקרן הון סיכון יוקרתית..
אחד מרגיש שהוא הכי צעיר..
אחד מרגיש הכי זקן..
אחד מרגיש שהוא היחיד בלי רקע טכני..
כל אחד בחדר, אמיתי או מטאפורי, מרגיש בדרך כזו או אחרת לא שייך.
תחושת חוסר שייכות היא חוויה אוניברסלית, אבל אסור לתת לה לנהל אותנו. פחד הוא תגובה טבעית, וקל להרגיש שונה מהשאר אבל האומץ האמיתי הוא לדעת לשים את החששות בצד ולהבין את הערך שלך. לבטוח במי שאת! תהיי בטוחה בעצמך בכל חדר שבו את נמצאת – בין אם מדובר במפגש פיזי או בדיאלוג פנימי.
עמוד 136 ועמוד 163
גם מעבר לתחרות.
עולם הסטרטאפים והיזמות הוא עולם תחרותי. הכל פומבי – כמה כסף כל סטארטאפ גייס, איזה חברה השבוע הפכה ליוניקורן ובכמה כל סטארטאפ נמכר. קצת כמו שפייסבוק ואינסטגרם מציירות עולם ורוד יותר מהמציאות. כך גם כאן. קשה שלא לחיות בהשוואה תמידית. שנמצאים עמוק בביצת הסטרטאפים וחיים בסיר לחץ הזה. קשה לחמוק מהמרוץ… ברוב המוחלט של המקרים הסטארט-אפ מתחרה נגד עצמו ולא מול סטרטאפים אחרים..
למרות התחרות העזה וההשוואות התמידיות שקיימות בעולם הסטרטאפים, חשוב להבין שהאתגר האמיתי הוא לא מול אחרים, אלא מול עצמך. השאיפה שלך צריכה להיות התקדמות מתמדת, ולא הישגים יחסיים לעומת אחרים.
עמוד 137 – אני יכולה.
רציתי להוכיח את עצמי "על אמת"
כל אחת רוצה להוכיח את עצמה, לא? בין אם זה מול מורים, הורים או בני זוג, יש בנו את הדחף להראות שאני יכולה ומסוגלת.
ההוכחה הזו היא חלק מהמסע שלנו, ולא משנה היכן אנו נמצאות, היא תמיד מלווה אותנו.
עמוד 147 – טיפול פסיכולוגי
אם הייתי צריכה להצביע על הדבר הכי משמעותי שקיבלתי מיזמות, היה זה סוג של טיפול פסיכולוגי על סטרואידים להתמודדות עם כל הפחדים הכי עמוקים שלי.
הרבה פעמים מדברים על המנטליות המורכבת שמלווה את הדרך הזו, אבל קשה לתאר את התחושות והחוויות שמתלוות לכך. אני מודה לאיריס על היכולת לבטא את החוויה הזאת, שהיא לעיתים קרובות מרגישה בלתי אפשרית לתיאור.
עמוד 151 – לאמץ את הקונפליקט
אחד הפיצ'רים שאני הכי מעריכה בעצמי.. ניתוק כמעט מוחלט בין התחושות שלי ובין המעשים שלי. אם היו נותנים לאדם זר להקשיב למחשבות שלי בראש אין לי ספק שאותו אדם היה מגדיר אותי כפסימית ללא אמונה.. אם היו צופים במעשיים שלי – כנראה שהיו אומרים שאני אופטימית חסרת תקנה.
אנו נתקלים לא אחת בקונפליקטים פנימיים שמובילים לתחושות מעורבות של אופטימיות מול פסימיות. עלינו ללמוד לחיות בשלום איתם ולזכור שאנחנו לא יכולים באמת להבין מה עובר על מישהו אחר רק מתוך התבוננות.
סיכום
המסע היזמי הוא מסע אישי ומאתגר שמורכב מהצלחות, כישלונות, ומפגשים בלתי פוסקים עם הפחדים שלנו. הספר "סיפור יזמות אמיתי" של איריס שור מזכיר לנו שהדרך להצלחה היא לא קו ישר אלא תהליך של למידה, התנסות, והתמודדות עם רגעים לא פשוטים. מה שמייחד יזמים מצליחים היא היכולת ליפול ולקום שוב ושוב, לצד אומץ להטיל ספק ולבחון כל הנחה מחדש. בסופו של יום, ההצלחה אינה רק ביישום הרעיון או בהשוואה לאחרים, אלא בהתקדמות פנימית ובהבנה שאנחנו תמיד במרוץ מול עצמנו.